Perinteinen ja helposti valmistettava saaristolaisleipä

Saaristoilaisleipä

Ainekset kahteen leipään:

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2,5 dl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisleseitä
  • 5 dl ruisjauhoja
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 1 dl pinjan siemeniä
  • voiteluun siirappivettä (puolet vettä ja puolet siirappia)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.

Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.

Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä



    Tämä lomake on suojattu roskapostilta reCAPTCHA:lla. Huomioi Googlen Privacy Policy sekä Terms of Service.