Herkulline piparikakku joulupöytään

Piparikakku joulupöytään

Jälkiruoka

Ainekset:

Täyte

Pohja

  • 8 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • 1 pss suklaahippuja

Kostutus

  • 2 dl kahvia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 1/2 dl maitoa

Kuorrutus ja koristelu

Aloita täytteen tekemisestä.

Laita kerma ja fudgekarkit kattilaan ja keitä keskilämmöllä kunnes karkit ovat sulaneet.

Kaada kastike kulhoon ja tähän vuoden aikaan voit laittaa kulhon ulos jäähtymään pariksi tunniksi. Kastikkeen pitää olla täysin jäähtynyt tai se ei vaahtoudu. Kastikkeen voit tehdä myös edellisenä päivänä ja laittaan jääkaappiin jäähtymään.

Piparikakku täytteen ainekset
Piparikakku täytteen ensimmäinen vaihe

Piparikakun pohjan valmistus.

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Vaahto on valmista kunnes valutettu kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne pienissä erissä vaahtoon varovasti sekoittaen.

Lisää lopuksi suklaahiput ja sekoita.

Ennen kuin kaadat massan pellille varmista kaapimalla kulhon pohjalta ettei vaahtoon ole jäänyt sekoittumattomia jauhopaakkuja.

Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla ja kaada massa puoliksi niille.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.

Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita pohjassa kiinni oleva leivinpaperi heti.

Anna pohjien jäähtyä.

Piparikakku taikinan teko
piparikakku taikina
Piparikakun taikina pellillä
Piparikakku taikina

Sekoita kahvi, kardemumma ja maito keskenään ja jätä jäähtymään.

Vaahdota jäähtynyt fudgekastike.

Ota sopiva pyöreäpohjainen kulho kakun kasaamista varten.

Vuoraa kulho kelmulla.

Leikkaa kakkupohjasta sopiva levy kulhon pohjalle ja kostuta kahviseoksella.

Pursota päälle fudgevaahtoa. Jatka kerroksien tekoa kunnes kaikki täyte on käytetty, muista kostuttaa kaikkien kerrosten kakkupohjat.

Kakkupohjasta voi leikellä useamman palan per kerros pyöreän muodon saavuttamiseksi.

Kulhosta riippuen kerroksia tulee noin neljä.

Nosta valmis kulho muutamaksi tunniksi jääkaappiin tai seuraavaan päivään saakka.

Piparikakun taikina
Piparikakun kasaus
Herkullinen piparikakku

Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön.

Kauli viileä taikina jauhotetulla pinnalla ohueksi levyksi.

Leivonta-alusta on oiva apuväline tähän toimeen.

Kumoa kakku sopivalle tarjoilualustalle ja poista kelmu. Nosta kaulittu taikina kakun päälle.

Tämä onnistuu leivota-alustalla todella helposti kunhan taikina on jäänyt kauliessa siihen hennosti kiinni.

Rypyt saat tasoitettua venyttämällä taikinaa ulospäin kakun pinnasta. Painele taikina kakkua vasten ja leikkaa ylimääräinen taikina pois.

Kauli sokerimassasta tomusokeroidulla pinnalla ohut levy ja leikkaa sopivalla piparimuotilla kuvioita kakun pintaan. Kostuta kuvion pohja vedellä ja aseta kakun pintaan.

Piparikakun viimeistely
piparikakun koristelu

Tarjoile piparikakku glögisiiderin kanssa. Sekoita Suomenlinnan panimon  Tin Soldiers siideriä 5 dl ja glögitiivistettä 1/2 dl.

Eikun nauttimaan hyvästä jälkkäristä!

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä